Apabila bercakap tentang soya protein ni, sebenarnya saya takut dan keliru dgn pendapat2 yang menyatakan " Soya tak elok minum, nanti sakit bla...bla...bla..." Jadi lama jugak le saya tak minum @ makan makanan yang ada soya ni... (sebenarnya faveret saya produk2 soya ni)
Tapi semenjak saya kenal Shaklee dan ESP (soya protein) ni, saya mula rasa yakin utk consume sebab ESP Shaklee ni lain dari produk yang di pasaran... Jadi pemilihan soya protein penting bagi menjamin keselamatan kesihatan anda.
Ni rupa kacang soya yg belum dituai
Air soya
Disini saya ingin berkongsi "Panduan Memilih Soya Protein Yang Berkualiti" -
1) Kacang soya mesti tumbuh secara semulajadi dan organik.
Kacang soya yang ditanam secara non-organik (kimia) akan menyebabkan menyebabkan nutrisi didalam
makanan berkurangan. Dan kajian mendapati penanaman secara kimia ada kaitannya dengan kancer dan
nitrates. Oleh itu penggunaan pesticides, fungicides & herbicides perlu dielakkan sepanjang proses
tumbesaran soya ini.
2) Kacang soya tidak dihasilkan secara genetik (NON-GMO)
Menurut kajian Dr. Louis J. Pribyl, seorang saintis dari Brazil mengatakan bahawa toksik akan dihasilkan
secara tidak disedari apabila gen baru dimasukkan ke dalam sel tumbuhan. Oleh itu, pastikan soya protein anda tidak dihasilkan secara genetik. Kebanyakkan syarikat mengambil soya bukan NON-GMO kerana
murah dihasilkan.
3) Soya Protein perlu mengandungi kesemua 9 asid amino penting.
Badan kita memerlukan 9 asid amino penting bagi menghasilkan hormon, jus penghadaman, antibodi dan
enzim. Jika salah satu asid amino ini hilang, maka sistem imun badan akan menurun sebanyak 30%. Dan
ini boleh menyebabkan banyak fungsi badan yang penting dihentikan.
4) Dalam proses pembuatan soya isolate, kacang soya perlu dibersihkan dengan air bukan
alkohol.
Penggunaan alkohol adalah haram disisi Islam. Dan dari segi sains pula, alkohol akan memusnahkan
kandungan isoflavones sehingga 88% (jumlah yang amat tinggi). Isoflavones sangat penting bagi
mengurangkan risiko kanser paru2 dan sebagainya, serta membantu keseimbangan hormon dan menaikan
jisim tulang.
5) Bahan anti-tyroid/anti-growth perlu disingkirkan.
Soya mentah mengandungi anti-tyroid/anti-growth. Oleh itu pilihlah produk yang mengekstrak soya
melalui proses penyingkiran yang dapat menyahkan bahan2 tersebut tetapi masih mengekalkankandungan
asid amino yang tinggi serta isoflavones..
6) Proses pembuatan soya tanpa pemanasan.
Suhu yang tinggi akan menjejaskan asid amino. Pemanasan protein yang tinggi akan memusnahkan 50%
asid amino. Kekurangan asid amino akan menyebabkan proses perkembangan otak, hormon dan tisu
badan seseorang itu terencat.
7) Soya protein mesti ditambah kalsium.
Soya protein sangat berasid dan mampu merapuhkan tulang. Oleh itu, kalsium secukupnya perlu ditambah
didalam penhasilan soya protein bagi meneutralkan keasidannya.
Dengan panduan yang telah saya berikan ini..diharapkan anda boleh memilih protein soya yang mempunyai kriteria seperti yang disebutkan diatas.. Terpulanglah kepada anda memilih utk produk mana yang berkualiti. Buat survey terlebih dahulu, jgn main beli je...Tetapi bagi saya...saya tetap memilih ESP Shaklee kerana ia memenuhi semua kriteria diatas..
Pilihan ditangan anda.. tp jika anda berminat utk membeli @ bertanya, sila hubungi saya seperti dibawah -
Utk info lanjut:-
Amy ID no :- 1073547
Amy ID no :- 1073547
Page FB – please like ~ www.facebook.com/dmagicofvita
Call/sms/whatsapp – 011 11690052 @ 012 9441584
Sebagai customer anda layak menerima keistimewaan seperti dibawah:-
~ Khidmat nasihat percuma diberkan secara berterusan selepas pembelian.
~ Jadual pengambilan vitamin.
~ Bagi yang ingin menjana pendapatan 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar sebagai ahli bersama group kami adalah dialu-alukan. Hubungi saya segera. ID no :- 1073547
WAKIL PENGEDAR DIPERLUKAN SELURUH MALAYSIA
Jom ubah!!! Cantik, sihat bersama Shaklee
No comments:
Post a Comment